W tym tutorialu pokażę Wam jak nagrać strzeloną przez siebie bramkę.
Będziemy potrzebowali :
1. Frapsa do pobrania : POBIERZ
2. Windows Movie Marker : Wersja 2011 dla Win 7 (nie wiem czy działa pod XP) POBIERZ
Zaczynamy
1. Instalujemy Frp (Frapsa) i WMM (Windows Movie Marker)
2. Najpierw konfigurujemy Frp
3. Przechodzimy do zakładki zaznaczonej na zdjęciu
Spoiler
4. W tej zakładce omówię zaznaczone podpunkty na przykładzie screena.
Spoiler
1) Tam wybieramy, gdzie będą zapisywały się nagrane przez nas filmiki. Wystarczy kliknąć na "Change" lub po prostu na ten niebieski pasek i wybrać ścieżkę docelową.
2) "Video Capture Hotkey" - Przycisk za pomocą, którego będziemy aktywowali nagranie. W moim przypadku to tylda (ten pod ESC) - oczywiście można przypisać dowolny.
3) "Video Caputure Settings" - Zaznaczamy na full size (można tez na half size, ale u mnie ta opcja nie działa i po prostu nagrywa się "zielony ekran").
Po lewej stronie wybieramy ile klatek na sekundę ma nam nagrywać. Zaznaczyłem sobie 60, ale spokojnie wystarczy 30.
Jeżeli klikniemy na pole, gdzie sami wpisujemy liczbę klatek to przy nagrywaniu gra zwolni właśnie do tylu klatek - nie polecam, chyba, ze ktoś chce więcej, niż można, ale mniej, niż 25 się nie opłaca nagrywać.
4) Na polu nr. cztery wybieramy czy chcemy nagrywać dźwięk. Ja nagrywam, ale można bez dźwięku.
Jeżeli nie chcemy dźwięku to po prostu zaznaczamy "Record External Input" - pozostałych opcji nie zaznaczamy.
5. Teraz przechodzimy do zakładki tak jak na screenie
Spoiler
W zaznaczonym obszarze możemy wybrać, gdzie ma wyświetlać się liczba FPS (klatek na sekundę) - jeśli zaznaczymy hide to nie będzie się wyświetlała, a przypisanym klawiszem (jaki sobie wybierzemy) można to aktywować lub dezaktywować.
6. Teraz minimalizujemy sobie frapsa i już jest gotowy do użycia.
7. Odpalamy Fifę (działa oczywiście też w innych grach
Czynność oczywiście można powtarzać, bez potrzeby wychodzenia z meczu - czyli możemy sobie nagrać tyle filmów ile chcemy. Ostrzegam jednak, że frp nagrywa w bardzo dobrej jakości i zapisuje do pliku *avi, więc jak ktoś chce pokusić się o nagranie całego meczu to będzie potrzebował na prawdę dużo miejsca, gdyż 10 sekundowy film może zajmować w okolicach ~200 mb, ale na to jest oczywiście rada (o tym za chwilkę)
8. Jak już wspomniałem - Fraps nagrywa w bardzo dobrej jakości - co zrobić, aby zmniejszyć wagę pliku ?
Do tego potrzebny jest nam Windows Movie Marker
9. Klikamy PPM na nasz film i wybieramy "Otwórz za pomocą..." i wybieramy WMM.
10. Jak otworzy się nam już WMM to klikamy tak jak na screenie
Spoiler
Jak rozwinie się lista to wybieramy "Komputer" - wybieramy lokalizację i zapisujemy. Czekamy, aż program zakończy zapisywanie i już z filmu 180 mb zrobiliśmy film zajmujący 6 mb
11. Pozostało nam jeszcze wrzucenie filmu na YouTube lub inny serwis.
12. Wstawionym filmem będzie można podzielić się z innymi na forum
Efekt (tu akurat nie bramka, a obrona karnego) :
Jak widać jakość nie jest oszałamiająca, ale da się obejrzeć. Dodam, że oryginalny plik zajmował 90 mb, a po konwersji tylko 3.5 mb
KONIEC

Temat jest zamknięty